Gootti.net

Estetiikka on filosofian osa-alue, joka tutkii kauneutta, taidetta ja esteettistä eli kauneusarvoihin liittyvää eri esiintymismuodoissaan. Estetiikka voidaan jakaa kahteen osaan, (1) taidefilosofiaan ja (2) esteettisen tai kauneuden filosofiaan eli esteettisen kokemuksen ja esteettisen arvon filosofiaan. Nämä kaksi ovat kuitenkin osittain päällekkäisiä, eikä niitä voida selkeästi erottaa toisistaan tai asettaa toistensa alaisuuteen.

Termi ”estetiikka” tulee kreikan kielen sanasta aisthetike (αισθητική), ja sen kehitti filosofi Alexander Gottlieb Baumgarten vuonna 1735 merkitsemään ”tiedettä siitä, kuinka asiat tunnetaan aistien kautta”. Baumgartenin esittelemä latinankielinen muoto oli aesthetica. Termiä käytettiin hänen jälkeensä saksan kielessä, mutta esimerkiksi englannin kieleen sana tuli vasta 1800-luvulla.

Estetiikka jakautuu pääasiassa niin sanottuun analyyttiseen, angloamerikkalaiseen estetiikkaan ja niin sanottuun mannermaiseen, lähinnä ranskalaisiin ja saksalaisiin koulukuntiin, joskin aiemmin mainitut soveltavan estetiikan, tai nykyään yhä yleisemmäksi käyneet itämaisen estetiikan pohdinnat ovat vallanneet alaa. Nykyisessä muodossaan, omana filosofian kenttänä se on elänyt kulttuurisen eriytymisen seurauksena 1700-luvulta asti. Esteettisiä pohdintoja on kuitenkin esiintynyt läpi ajattelun historian. Estetiikassa on kautta aikojen pohdittu eri tavoin taiteen määrittelyä, esteettistä kokemusta, taiteen tehtävää ja merkitystä ihmiselle ja yhteiskunnalle sekä eri taiteenlajien erityiskysymyksiä.

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Gootti.netin uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

© 2006–2014 Gootti.net. Kaikki oikeudet pidätetään. Goottiwikin artikkelien kopioiminen ilman artikkelin tekijänoikeuksien omistajan lupaa on kielletty. Wikiin liittyvissä ongelmatilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä Gootti.netin ylläpitoon käyttämällä yhteydenottolomaketta.