Gootti.net

Bändi sai alkunsa vuonna 1982 kun pianisti-laulaja Brandi Ifgray, basisti Hande Virkki ja rumpukone keittivät kokoon erikoisen sekoituksensa yökerhojazzista lainatulla pianolla ja trumpetilla maustettua post-punkia. Brandi oli aiemmin soittanut punkyhtye Ratsiassa, joka oli päivittänyt itsensä goottirockyhtyeeksi ennen hajoamistaan.[] Laaja-alaisten musiikkivaikutteidensa vuoksi Shadowplayta on vaikea lätkäistä mihinkään erityiseen genreen, ja hyvä niin. Bändin post-punk tausta näkyy jo sen nimessä, joka on lainattu Joy Divisionin Shadowplay-kappaleesta.


1984 yhtyeeseen liittyvät rumpali SidneyAbsence (Sidi Vainio), Jari Alanko tarttui kitaraan ja Marco Kosonen alkoi soittaa trumpettia. Pian Beux korvasi Alangon kitaransoittajana.


Vuonna 1985 julkaistu ensimmäinen single Night Porter kiteyttää sen, mistä Shadowplayn musiikissa on kyse: masennuksesta, alkoholista ja tupakansavusta, mutta samaan aikaan myös kauneudesta, toivosta ja rakkaudesta.


Musiikillisesta luomisesta vastasivat lähinnä Brandi ja Hande. Heidän kirjoittamansa musiikki sisälsi viittauksia Billie Holidayn, Miles Davisin, Stoogesin, Only Onesin Joy Divisionin ja moneen muun suuntaan ja otti vaikutteita New York-punkista, power-popista ja glamista. Vuonna 1986 julkaistiin 12” EP Shadowplay, joka sisälsi hiottuja helmiä sekä kokeellisempaa tavaraa. EP:n vaulla bändi kutsuttiin keikkailemaan Ruotsiin, Norjaan ja Ranskaan. Kiertue tarkoitti myös tuonaikaisen kokoonpanon loppua; Sidney palasi biologian pariin ja Beaux vetäytyi myös. Yhtye jatkoi kolmen miehen kokoonpanolla. Pian puuttuvat jäsenet korjautuivat Ykä Knuutilalla (rummut) sekä Timo Vikkulalla (kitara).


1988 julkaistiin Shadowplayn ensimmäinen LP Touch and Glow. Lp sai loistavat arvosanat niin koti- kuin ulkomaalaisessa musiikkilehdistössä. Albumin jälkeen voimakaksikko Brandi/Hande hajosi, kun Hande päätti keskittyä muihin asioihin vähäksi aikaa. Mainion uuden albumin takia bändi ei halunnut hajota, joten Jari Paulamäki rekrytoitiin alkavalle kiertueelle. Myös Shadowplayn tuottaja Ari Vaattera soitti jonkin aikaa bassoa yhtyeessä. Uusi single Nightwood set-up julkaistaan.


Kiertuetta seuraa muutama hiljaisempi vuosi, kunnes yhtye tekee paluun vuonna 1992. Hande on taas bassonvarressa ja keikkailemalla Helsingissä yhtye saa uusia faneja. Uusi 12” EP Dreams julkaistaan. Vuotta myöhemmin ilmestyy uusi albumi Eggs & Pop, julkaistuna tällä kertaa cd-muodossa. Albumin julkaisun jälkeen kitaristi Timo Vilkkula päättää jättää bändin, vaikkakin hän osallistui kolmannen albumin tekoon. Levyn kitaraosuudet ovat kuitenkin pääasiassa Brandin ja Handen soittamat. Levyn Raw Powder-nimi viittaa Iggy & the Stoogesin ja post-punkin sekoitukseen ja siitä voidaan päätellä sen olevan yhtyeen rockeinta tuotantoa.


2000-luvulla yhtyeessä kitaraa on soittanut Sam Shingler. Vuonna 2005 bändin kaikki kolme levyä julkaistiin 3-cd kokoelmana Morgue. Shadowplay soittaa edelleen silloin tällöin keikkoja [7], joista viimeisin oli tämän kesän Lugosi klubin 25-vuotisiltama Nosturissa.


Lähteet:

  • Shadowplay - Morgue-cd:n kansilehtinen, Stupido Records 2005 [7]

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Gootti.netin uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

© 2006–2014 Gootti.net. Kaikki oikeudet pidätetään. Goottiwikin artikkelien kopioiminen ilman artikkelin tekijänoikeuksien omistajan lupaa on kielletty. Wikiin liittyvissä ongelmatilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä Gootti.netin ylläpitoon käyttämällä yhteydenottolomaketta.