Kaikkein tunnetuin goottityyli. Valtavia hihoja, röyhelöitä, historiallisista puvuista vaikutteensa ottavia hameita ja mekkoja, raskaita hopeakoruja. Pääväri musta, mausteena voi olla vaikkapa valkoista, lilaa, fuksiaa, punaista.
Historiallisromanttisessa tyylissä käytetyt kankaat ovat ylellisiä: samettia, pitsiä, erilaisia brokadeja. Asusteita ovat esimerkiksi erilaiset päivävarjot, pitkät käsineet ja arkun tai muun kauhukuvaston muotoiset laukut.
Hame on yleensä maata laahaava, ja muutkin vaatteet ovat melko peittäviä. Ainoat seksuaalisuuteen viittaava asusteet ovat korsetti ja korkeakorkoiset saapikkaat.
Historiallisromanttinen tyyli on ns. sekatyyli, eli vaikutteita otetaan monelta eri vuosisadalta. Esimerkkeinä mainittakoon keskiaika, barokki, rokokoo, 1800-luku (joka tosin tavataan erottaa omaksi goottityylisuuntauksekseen) sekä 1920-luku. Todella harvoin kukaan pukeutuu täysin autenttisesti edellä mainittujen vuosisatojen mukaiseen puvustoon.
Tyylin esikuvat löytyvät niin miehille kuin naisillekin vanhoista vampyyrielokuvista tai mistä tahansa pukudraamasta. Helpoiten tämän tyylisuunnan gootit tunnistaakin aateliselta ja arvokkaalta vaikuttavasta puvustostaan.
"1990-luvun alun goottikulttuurissa Hollywood-elokuvat nostivat romattis-historiallisten ja vampyyriaiheiden profiilia. Tällaisia elokuvia olivat esimerkiksi Bram Stokerin Dracula ja Veren Vangit. Vampyyreja esittävien päähenkilöiden ulkonäkö vahvisti jo olemassa olevaa, goottimiesten keskuudessa ilmenevää innostusta valkoisiksi maalattuja kasvoja ja tummaa pitkää tukkaa kohtaan. Edellä mainittujen elokuvien naispääosien esittäjien esiintyminen 1700- ja 1800-lukujen elementtejä sisältävissä asuissa edelleen rohkaisi uusgoottilaisten ja viktoriaanisten vaatetyylien adoptoimista goottityyliin." -Jutta-Maria Valtonen (Goth Couture - Goottivaatemallisto)