Gootti.net

Helsinkiläinen Musta Paraati ehti levyttää lyhyen olemassaolonsa (1981-1985) aikana kaksi LP:tä ja kolme 7"-singleä.


Ennen Mustaa Paraatia Jorma Vastelin ja Yrjö Knuuttila vaikuttivat punkbändi 000:ssa, myös perustajajäsen Pandalla oli useita punk-bändejä, mm. Pohjanoteeraus. 000 ehti julkaista lyhyehkön olemassaolonsa aikana vain 7" EP:n Oodeja Simasuille; Pohjanoteerauksen musiikkia ei tiettävästi vinyylimuotoon ikinä saatu. Pandan ja kavereiden reissu Lontooseen vuonna 1981 antoi uusia vaikutteita aiemmin kovin punk-henkisille nuorille miehille. Kotiin palatessa porukan tyyli muuttui radikaalisti: irokeesien tilalle tuli musta tai valkaistu pörrötukka, niittirotsien tilalle mustat univormut. Suomen ensimmäiset mustahuulet olivat saapuneet!


Musiikillisesti vastasyntynyt Musta Paraati oli tyylitään ja tunnelmaltaan lähempänä brittiläisten Joy Divisionin, Killing Joken ja kumppaneiden hidasta ja paikoitellen hypnoottista epätoivoa kuin kotimaisten punk-HC bändien umpimähkäistä raivoa.


Yhtyeen ensimmäinen keikka oli vuoden 1981 lopulla Lepakossa Päät-yhtyeen lämppärinä. Yhtyeen ensimmäinen 7"-single "Romanssi / Kädet" ilmestyi syksyllä 1982, tosin joidenkin lähteiden mukaan sinkku ilmestyi jo saman vuoden kesänä. Kitaristi Saku (Paasiniemi) liittyi bändiin hieman tämän jälkeen, joten Jore sai keskittyä enemmän laulajan hommiin.


Yhtye äänitti debyytti-LP:nsä Peilitalossa helmikuussa 1983 ja se julkaistiin saman vuoden pääsiäisenä. [3] Hieman levyn ilmestymisen jälkeen eräs teinilehti ilmoitti haluavansa julkaista yhtyeestä kolmiulotteisen bändikuvan. Heti tästä kuultuaan Jore ilmoitti eroavansa bändistä. Taustalla lienee ollut myös riitoja muiden jäsenten kanssa. Yhtyeen treenikämpän lähettyvillä hengaillut Njassa kiinnitettiin Paraatiin ja parin viikon päästä keikat jatkuivat.[4] Peilitalossa LP valittiin samana vuonna Rumban lukijaäänestyksessä vuoden albumiksi.

Njassan tultua laulajaksi yhtye äänitti "Toinen Johtaja / Jää" singlen joka julkaistiin vuoden 1983 lopulla. Näistä sessioista jäi yli kolme biisiä, joita ei lopulta julkaistu missään muodossa. Niihin aikoihin bändillä alkoi jo olla vakaa suosio keikkapaikoilla ja sen keikkapalkkiot olivat myös hyvässä nosteessa. Rahaa tuli paljon, mutta sitä myös kului reilusti artistien törsätessä sitä kalliisiin hotelleihin ja keikkabusseihin.


Keväällä 1984 yhtye alkoi äänittää jatkoa Peilitalossa LP:lle. Suunnitelmissa oli myös yhtyeen nimen vaihtaminen lyhyempään muotoon ’Paraati’, mutta aikeesta luovuttiin pian. Todennäköisesti bändillä oli mielessä suuremman yleisön saavuttaminen vähemmän synkällä nimellä. Osa levystä ehdittiin äänittää sen aikaisella kokoonpanolla, mutta urakka jäi kesken kun yhtyeessä tapahtui jälleen radikaaleja miehistönvaihdoksia. Rumpali Ykä lähti bändistä keskittyäkseen opintoihinsa, mutta Njassan ja Kääriäisen kohdalla eroamiseen johtivat musiikilliset erimielisyydet. Yhteistyö Njassan kanssa ei oikein ottanut luonnistuakseen: hänellä oli ollut suuria vaikeuksia sanoitusten teon kanssa ja Toinen Johtaja -sinkun tekemiseen oli kulunut peräti puoli vuotta. Puolivalmis LP jäi julkaisematta, kun kaksikko poistui bändistä.


Hetken aikaa Musta Paraati olikin käytännössä hajonnut, mutta sai uutta eloa entisen Lama-vokalistin Epen tulessa uudeksi laulajaksi Sakun pyydettyä häntä mukaan. Rumpuihin tuli Taxi-Gabi (Hakanen) muutaman keikan ajaksi, mutta hänet korvattiin pian Sandella (Vettenranta). Homma alkoi toimia jälleen huolimatta siitä, että yhtyeellä ei ollut sillä hetkellä kosketinsoittajaa. Uusiutunut Musta Paraati äänitti tällä kokoonpanolla singlen "Myrsky Nousee / Punainen Salama”.


Kaksikon liityttyä yhtyeen tyyli muuttui jonkin verran rockimpaan suuntaan. Koskettimet olivat aiempaa pienemmässä roolissa huolimatta siitä, että yhtyeeseen liittyi mukaan kosketinsoittaja Jesu Hämäläinen. Muutos lyriikassa oli vielä radikaalimpi. Joren vieraantuneiden ja kalmanhajuisten ahdistustarinoiden ja Njassan korkealentoisten visioiden jälkeen uudet tekstit tuntuivat jotenkin köykäisiltä. Epen ja Sakun teksteissä ei vain ollut "sitä jotakin" joka teki Joren teksteistä niin intensiivisiä. Vuoden 1984 lopulla julkaistun Käärmeet LP:n tekstit sortuvatkin kiusallisen usein sille tyypilliselle kännäys/krapula-akselille, jota ollaan totuttu kuulemaan lähinnä perus suomi-rockbändeiltä.


Lopulta bändi hajosi toistuviin riitoihin ja henkilökemioiden yhteensopimattomuuteen. Yhtyeen soittajia vaikuttaa nykyään mm. Shadowplayssa sekä Yössä.


Monet nykybändit ovat imeneet Mustalta Paraatilta vaikutteita musiikilliseen äänimaailmaansa. Mm. Two Witches, Maj Karma(n Kauniit Kuvat), Varjo, Suruaika ja monet muut ovat avoimesti myöntäneet haastatteluissaan Mustan Paraatin olevan yksi vaikuttajistaan.


Lähteet:


  • Musta Paraati historiikki (Dead Souls #1, tammikuu 2003) [4], [5]
  • Musta Paraati - Peilitalossa-cd:n kansilehtinen, Johanna 2001 [3]

(c) Idun. Jos kopioit, muista mainita lähde / läheet!

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Gootti.netin uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

© 2006–2014 Gootti.net. Kaikki oikeudet pidätetään. Goottiwikin artikkelien kopioiminen ilman artikkelin tekijänoikeuksien omistajan lupaa on kielletty. Wikiin liittyvissä ongelmatilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä Gootti.netin ylläpitoon käyttämällä yhteydenottolomaketta.