Gootti.net

Edgar Allan Poe (19. tammikuuta 1809, Boston – 7. lokakuuta 1849, Baltimore) oli yhdysvaltalainen kirjailija ja runoilija. Hän on amerikkalaisen romantiikan suurin kirjailija. Kiintymys outoon ja yliluonnolliseen kukoistavat Poen kuuluisissa jännitys- ja kauhunovelleissa.


Poe syntyi irlantilais-skotlantilaiseen perheeseen Yhdysvaltain Bostonissa. Hänen molemmat vanhempansa olivat näyttelijöitä. Poen isä hylkäsi perheensä kun Edgar oli kolmen viikon ikäinen, ja Poen äiti kuoli tuberkuloosiin tämän ollessa kaksivuotias. Poe lähetettiin John Allanin, menestyvän tupakkakauppiaan luokse Richmondiin ja kastettiin Edgar Allan Poeksi. Edgar Allanin lapsuuden merkittävin jakso olivat ehkä vuodet 1815–20, jotka hän vietti koulussa Englannissa.

Poe kirjoitti lähinnä novelleja ja runoja. Hänet tunnetaan ennen muuta kauhukirjailijana, mutta hän oli myös rikoskirjallisuuden isä ja eräs varhaisimpia tieteistarinoiden kirjoittajia. Vaikka tieteis- ja kauhukertomuksia oli ennen Poeta, on hänen vaikutuksensa lajien varhaisvaiheisiin sen verran mittava, että ei ole pahasti liioiteltua pitää häntä kokonaista kolmen genrekirjallisuuslajin (kauhu, dekkari, scifi) luojana.

Poe saavutti suosiota ensiksi Ranskassa ja Englannissa, ja vasta hänen kuuluisa runonsa Korppi (1845, alkup. The Raven) toi hänelle tunnustusta kotimaassaan.

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Gootti.netin uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

© 2006–2014 Gootti.net. Kaikki oikeudet pidätetään. Goottiwikin artikkelien kopioiminen ilman artikkelin tekijänoikeuksien omistajan lupaa on kielletty. Wikiin liittyvissä ongelmatilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä Gootti.netin ylläpitoon käyttämällä yhteydenottolomaketta.