Gootti.net

Tietopankin sisällön muokkaamiseen liittyviä ohjeita löytyy muokattavan sivun alaosasta. Myös tämän sivun lähdekoodia katsomalla (klikkaamalla nappia Muokkaa sivua) voi ottaa mallia siitä, kuinka tietopankin sisältöä saa näppärästi muotoiltua.

Yleiset asetukset

Jos teet kaksi rivinvaihtoa kahden tekstirivin jälkeen, saat aloitettua uuden tekstikappaleen. Jos haluat tehdä pakotetun rivinvaihdon johonkin tiettyyn kohtaan, voit kirjoittaa koodin <br />. Myös vaakaviivojen käyttäminen onnistuu. Koodi vaakaviivan muodostamista varten on <hr />.

Tekstiä voi muotoilla joko käyttämällä ''kursivointia'', '''lihavointia''' tai yhdistelemällä edellä mainittuja muotoilukoodeja, jolloin teksti saadaan lihavoitua ja kursivoitua.

Linkkien luominen

Luodaksesi linkin johonkin tietopankin sisäiseen resurssiin, voidaan linkki luoda hyvin yksinkertaisesti käyttämällä kaksinkertaisia hakasulkeita linkitettävän asian ympärille. Tällöin linkki on muotoa [[Etusivu]]. Linkittäminen ulkoiseen resurssiin, tietopankin ulkopuolelle, tulee tehdä käyttämällä koodia, joka on muotoa [http://www.example.com/].

Voit myös näyttää linkkitekstinä haluamasi tekstin, jolloin koodi on seuraavanlainen: [[Tietopankki|Tietopankin etusivulle]]. Edellä mainittu koodiesimerkki näyttää artikkelissa tältä: Tietopankin etusivulle. Samalla tavalla luodaan myös linkit ulkoisiin resursseihin, eli sellaisiin Web-sivustoihin, jotka eivät ole Gootti.net:in tietopankin sisäisiä artikkeleita.

Otsikot

Otsikoita artikkeleihin voi luoda käyttämällä yhtäsuuruusmerkkejä. Pääotsikko saadaan laittamalla otsikkotekstin ympärille (otsikkotekstin alkuun ja loppuun) kaksi (2) yhtäsuuruusmerkkiä. Otsikoihin voi myös linkittää. Esimerkiksi linkki tämän oppaan pääotsikkoon näyttää tältä: [[Formatting Guide#Otsikot]].

Pääotsikoiden lisäksi voidaan käyttää myös väliotsikoita. Väliotsikoiden tarkoitus on auttaa lukijaa hahmottamaan artikkelin eri osiot ja artikkelissa käsiteltävät asiat. Väliotsikoihin ei voi linkittää. Väliotsikon voi luoda ympäröimällä otsikkotekstin kolmella (3) tai neljällä (4) yhtäsuuruusmerkillä.

Kuvat

Mikäli halutaan liittää kuvan tietopankin artikkeliin, voidaan käyttää seuraavanlaista koodia: [Image:url-goes-here]. Kuvaan tulee liittää myös alt-teksti, jonka tarkoitus on olla vaihtoehtoinen teksti, joka esitetään siinä tapauksessa, ettei kuvaa syystä tai toisesta ladata — alt-tekstin on oltava lyhyt ja kuvassa esitettävää tietoa hyvin kuvaava kuvaus. Mikäli kuva on lähinnä vain koriste, voidaan alt-teksti jättää tyhjäksi. Kuvan alt-tekstin lisääminen käy seuraavalla koodilla: [Image:url-goes-here|Alt-teksti tulee tähän!].

Luettelot

Tietopankin yksi mainio toiminto on mahdollisuus käyttää luetteloita, järjestettyjä tai järjestämättömiä luetteloita. Järjestetyt luettelot ovat sellaisia, joissa luettelorivin alussa esitetään ko. rivin järjestysnumero (1, 2, 3, jne.) ja järjestämättömien luetteloiden luettelorivien alussa taas esitetään omanlaisensa symboli (*). Järjestämättömät uettelot näyttävät siis tältä:

*Luettelorivi #1
*Luettelorivi #2
*Luettelorivi #3

  • ILuettelorivi #1
  • Luettelorivi #2
  • Luettelorivi #3

Järjestetty luettelo näyttää tältä:

#Luettelorivi #1
#Luettelorivi #2
#Luettelorivi #3

  1. Luettelorivi #1
  2. Luettelorivi #2
  3. Luettelorivi #3

Uudelleenohjaukset

Uudelleenohjaus joltakin sivulta toiselle sivulle voidaan tehdä hyvin yksinkertaisesti, tällaisella koodilla:

#REDIRECT [[Sivun nimi]]

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Gootti.netin uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

© 2006–2014 Gootti.net. Kaikki oikeudet pidätetään. Goottiwikin artikkelien kopioiminen ilman artikkelin tekijänoikeuksien omistajan lupaa on kielletty. Wikiin liittyvissä ongelmatilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä Gootti.netin ylläpitoon käyttämällä yhteydenottolomaketta.