Gootti.net

Two Witches on suomalainen goottirock-bändi, joka on käytännössä vastuussa koko nykyisen genren rantautumisesta Suomeen.

Historia

Anne Nurmi ja Jyrki Witch perustivat yhtyeen Tampereella vuonna 1987 tajutessaan, ettei Suomessa ole tarpeeksi hyviä goottirock-bändejä. Bändin nimi oli alussa Noidat. Vuonna 1988 nimi vaihtui englanninkieliseksi ja Jyrki Witch alkoi laulaa englanniksi.

“Goottirock oli sydäntämme kaikkein lähimpänä ja esikuviemme kuten Joy Divisionin, Bauhausin ja David Bowien inspiroimana se tuntui myös oikealta suuntaukselta”, Anne muistelee.

Noidat keikkailivat aluksi lähinnä klubeissa Tampereen seudulla. Myöhemmin bändistä kiinnostuttiin myös muualla Suomessa. Vuonna 1989 monen eri kokoonpanon jälkeen Anne ja Jyrki löysivät Naukun ja Tobyn -- pariskunnan, joka tuntui ymmärtävän bändin imagoa ja musiikkia parhaiten. Bändi pääsi soittamaan ensimmäisen ulkomaankeikkansa samana vuonna. Bändi teki levysopimuksen saksalaisen levy-yhtiön kanssa, mikä avasi sille uusia mahdollisuuksia. Vuonna 1992 bändin debyyttilevy "Agony of the undead vampire part II tuli ulos Darklandsin julkaisemana. Vuoden lopussa Ari ja Timo R. jättivät bändin.

Two Witches joutui 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa huomaamaan, miten mahdotonta suomalaisessa mediassa oli markkinoida goottibändiä. Jyrki muistelee, kuinka alan lehdet kirjoittivat bändistä luokattomia arvosteluja. Asenne oli kylmä. Two witches suuntasikin pian katseensa ulkomaille.

Nykyisin Anne Nurmi asuu Sveitsissä ja toimii sinfonista metallia soittavan Lacrimosan toisena jäsenenä. Nurmi tutustui yhtyeen nokkamieheen Tilo Wolffiin Two Witchesin toimiessa Lacrimosan lämmittelybändinä vuoden 1993 kiertueella. Wolff etsi tuolloin naislaulajaa, joka olisi samalla aaltopituudella hänen kanssaan. Annen lähdettyä bändistä koskettimien soitto jäi Naukun kontolle. Yhtyeen kokoonpano vaihtui taas pari kertaa´vuonna 1994. Syyskuussa ilmestyi MCD Bloody Kisses.

1995 Bändi piti puolen vuoden tauon keikkailusta erään jäsenen työkeikan takia. Loppukeväästä yhtye julkaisi "Bites"-CD:n ja osallistui Bauhaus-tribuuttiin kappaleella "King Volcano". Sama laulu löytyy myös bändin tuoreimmalta kokoelmalta Saints and Sinners.

Bitesin julkaisemisen jälkeen yhtye lähti neljä maata kiertävälle ja 14 keikkaa käsittävälle kiertueelle. Pian kiertueen jälkeen Two Witches kävi taas läpi miehistövaihdoksia. 1996 Iris liittyi yhtyeeseen pianistiksi.

1997 bändi juhli kymmenvuotissynttäreitään pienellä kiertueella ja julkaisi uuden MCD:n "Talvenaika". Seuraavana vuonna Two Witches alkoi äänittää uutta albumia. Ensimmäisten studiosessioiden jälkeen Nauku ja Toby lähtivät bändistä. Nauku oli valmistunut juuri yliopistosta, eikä hänen ollut enää mahdollista noin vain lähteä muutaman viikon kiertueelle. Kun myös Toby sai työpaikan samoihin aikoihin, päätös jäädä eläkkeelle oli yhteinen. Nykyään molemmat vaikuttavat goottirock-bändi Silenessä, joka aloitti uransa soittamalla Siouxsie and the Banshees -covereita.

Uusi albumi Eternal Passion saatiin julkaistua kaikesta huolimatta 1999. Parina seuraavana vuonna julkaistiin ensimmäinen kokoelmalevy, "Wenches" sekä uusintapainos yhtyeen debyyttialbumista "Agony of the Undead Vampire pt. 2".

2002 Bändin kotipaikka siirtyi Suomesta Saksaan, kun bändin kiertuebussi tavaroineen varastettiin kesken kiertueen. Muutenkin bändin kannatus oli suurempaa Keski-Euroopassa ja Etelä-Amerikassa kuin Suomessa, joten operointipisteen muuttaminen oli järkevää. Vuoden alkupuolella Two Witches oli julkaissut "May you be in heaven" -MCD:n. Pari seuraavaa vuotta olivat melko hiljaisia. Vasta 2004 bändi julkaisi uutta materiaalia, "Sacrifice"-EP:n ja seuraavana vuonna tuli ulos "Saints and Sinners", joka sisälsi vanhan materiaalin lisäksi remixejä ja harvinaisuuksia.

Koko 2007-vuoden ajan juhlittiin bändin 20-vuotissyntymäpäiviä. Juhlakiertue huipentui Tampereen Klubilla pidettyyn keikkaan, jossa soittivat myös Jyrkin toinen bändi SinMasters sekä Silene, jossa vaikuttaa ex-Two Witchesläisiä.


Nykyiset jäsenet

  • Jyrki Witch - Laulu
  • Heidi - Kitara
  • Anke - Basso
  • Marko "Gravehill" Hautamäki - Kitara & Syntikka

Diskografia

  • Pimeyden Jousi (1988) - 7" Single
  • Cat's Eyes (1988) - 7" Single
  • Like Christopher Lee (1989) - 7" Single
  • Dead Dog's Howl (1991) - 7" Single
  • Agony Of The Undead Vampire part.2 (1992) CD
  • The Vampires Kiss (1993) CD
  • Phaeriemagick (1993) CD
  • Bloody Kisses (1994) - mcd
  • Bites (1995) CD
  • Bites And Kisses (1996) CD
  • Into The Darklands(1996) CD
  • Talvenaika (1997) - mcd
  • Eternal Passion (1999) CD
  • Agony of the Undead Vampire, part II - Jubilee Edition (2001) CD
  • Wenches, Witches and Vampyres (2001) CD
  • May You Be In Heaven - mcd (2002)
  • Pimeyden Jousi remixes 12" Vinyl Maxi (2003)
  • Sacrifice EP - mcd (2004)
  • Saints & Sinners (2005) 2CD
  • The Singles Collection (2005) CD
  • Eternal Passion (2005) (Uudelleenjulkaisu, digipak) CD
  • Bites (2006) (uudelleenjulkaisu, bonusvideo) CD

(c) Idun

Lähteet:

  • Two Witches - Bites and Kisses-cd:n kansilehtinen, Cleopatra 1996 [11], [13]
  • http://www.two-witches.com/ (biography) [16]
  • Aho, Arja: Rockin korkeat korot, WSOY 2004 [12], [15]
  • Kulttuurivihkot nro.4-5/2007, Kun goottikulttuuri suomeen tuli [14]

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Gootti.netin uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

© 2006–2014 Gootti.net. Kaikki oikeudet pidätetään. Goottiwikin artikkelien kopioiminen ilman artikkelin tekijänoikeuksien omistajan lupaa on kielletty. Wikiin liittyvissä ongelmatilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä Gootti.netin ylläpitoon käyttämällä yhteydenottolomaketta.

EMP — siirry kauppaan nyt