Gootti.net

Arkistoitu versio, aikaleima: 07.11.2008 21:28. Palataksesi tähän versioon klikkaa ensin "muokkaa sivua" ja sitten tallenna se.

Mitä on darkwave?

Käytännössä sateenvarjotermi, joka kätkee alleen lukuisia erityylisiä bändejä. Oikeastaan ainoat yhdistävät tekijät näillä bändeillä on synkät, pohdiskelevat lyriikat, sekä juuret, jotka on painettu vahvasti goottirockin sysimustaan multaan. Muita vaikutteita antavia genrejä ovat synthpop, neofolk, (neo-)medieval sekä post-industrial. Musiikkisuuntaukselle tyypillisiä soittimia ovat kitara, basso, syntikka, rummut / rumpukone sekä erilaiset klassiset soittimet, kuten piano, viulu, huilu, sello. Darkwave-nimikettä on kritisoitu siitä, että se on vain yksi tapa välttää epätoivottu goottileima (1). Oikeastaan voimakkaasti asioita yksinkertaistaen darkwave on goottirockia koneilla, joten kritiikki ei mene aivan metsään.

Ylipäänsä darkwave on hyvin saksalainen genre, ja se näkyy myös siinä, että kaikki sitä käsittelevä kirjallisuus on saksaksi. Bändien musiikkityylit vaihtelevat täydestä akustisuudesta (Sopor Aeternus) keskiaikamusiikkiin (QNTAL, Corvus Corax), synapohjaiseen taikka folkkiin, jopa täyteen koneellisuuteen. Laajuus johtuu samoista syistä kuin sen emägenren, goottirockin, epämääräisyys: mitään yhtenäistä linjaa ei ole ollut, vaan genre on lähtenyt kehittymään erilaisten bändien pohjalta.

Darkwave sateenvarjoterminä

Käytettiin ensimmäistä kertaa 80-luvulla kuvailemaan new waven tummempaa varianttia, dark synthpopia, goottirockia tai ranskalaista coldwavea. Viittaa Anne Clarkin, Fad Gadgetin, Gary Numanin, Depeche Moden tai varhaisten goottibändien kuten Bauhaus, Joy Divisionin, The Chameleonsin tai Cocteau Twinsin kaltaisten bändien synkkään, tunteelliseen elektroniseen musiikkiin. Kun new wave-liike sammui 80-luvun loppupuolella, dark wave selviytyi ja sai uutta verta suoniinsa bändien kuten Deine Lakaien, The Frozen Autumn, Love Is Colder Than Death, The Garden of Delight, Wolfsheim avulla. Kaikki nämä bändit olivat saaneet vaikutteita 80-luvun wave-musiikista.

Dakwave genreterminä

Kapeammassa merkityksessä termi darkwave viittaa erilaisten musiikillisten genrejen sekoitukseen, erityisesti rockin (goottirock, coldwave) ja elektronisen musiikin (synthpop, ambient ja industrial rock). Tämä käyttöyhteys sopii nykyiseen skeneen. Attrition, Clan of Xymox, Die Form, In The Nursery ja Pink Industry ovat esimerkkejä bändeistä, jotka soittivat tällaista musiikkia kahdeksankymmentäluvulla. Varhain 90-luvulla, kun saksalaiset bändit kuten Project Pitchfork, Deine Lakaien ja Diary of Dreams, esimerkiksi, tulivat kansainvälisesti suosituiksi, darkwavea alettiin käyttäää enemmän genreterminä. Samoihin aikoihin muutama bändi sisältäen Das Ich, Goethes Erben, Relatives Menschsein ja Lacrimosa kehittelivät itselleen teatraalisemman tyylin yhdistettynä saksankielisiin runollisiin ja metaforisiin lyriikoihin. Jotkin muut bändit, muiden muassa Silke Bischoff, Engelsstaub, Annabelle's Garden ja Canticum Funebros sekoittvat synthpopia tai goottirockia neofolkin tai neoclassicalin elementteihin.

USAssa darkwave alettiin vuosista 93-94 lähtien yhdistämään Projekt Records-levy-yhtiöön, koska se käytti termiä kataloginsa nimenä. Projekt-levy-yhtiöllä oli listoillaan bändejä kuten Lycia, Black Tape for a Blue Girl, Love Spirals Downwards ja Autumn's Grey Solace, joita kaikkia yhdistää hidas, tunteellinen ja taivaallinen naisääni. Tällaista musiikkia usein kutsutaan ethereal darkwaveksi. Jotkin amerikkalaiset bändit ovat sekoittaneet dark waven ja ethereal waven elementtejä modernimpaan elektroniseen musiikkiin. Love Spirals Downwards ja Collide, esimerkiksi, käyttää trip hopin elementtejä kun taas The Crüxshadows yhdistää nykyajan tanssimusiikkia omaan synth-pohjaiseen goottimusiikkiinsa.

Alagenret

Ethereal wave

Synonyymi genreille ethereal darkwave, heavenly voices ja etheric wave Euroopassa, Amerikoissa genreä kutsutaan yksinkertaisesti Etherealiksi. Tunnusomaista genrelle on tunnelmallisten kitaraäänimaailmojen käyttö, sekä ääniefektit kuten kaiku. Toinen tyypillinen piirre on pehmeiden miesäänien sekä korkeiden naisäänien käyttö - usein vaikeasti tulkittavissa olevilla lyriikoilla. Saanut usein paljon vaikutteita ambientista, klassisesta musiikista sekä maailmanmusiikista.

Coldwave

Ranskalainen versio post-punkille ja varhaiselle darkwavelle.

Neoclassical

Neo-classical, tunnettu myös nimellä neo-classical darkwave, on darkwaven alagenre. Neo-classical ottaa vaikutteensa varhaisesta musiikista ja modernista klassisesta, ja yhdistää esimerkiksi huiluja, pizzicatoa (jousisoittimen näppäilytyyli) ja kellonsoittoa syntetisaattoreiden ja akustisten soittimien kanssa, käyttäen oopperamaista laulutyyliä. Rock- ja darkwavebändit Dead Can Dance ja In The Nursery loivat 1980-luvun puolivälissä perustan Neo-classicalille.

Amerikassa termillä darkwave viitataan sikäläisen goottilevy-yhtiön, Projekttin katalogiin. Nämä bändit edustavat paremminkin ethereal wavea.


Lista darkwave-bändeistä (under construction)


Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Gootti.netin uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

© 2006–2014 Gootti.net. Kaikki oikeudet pidätetään. Goottiwikin artikkelien kopioiminen ilman artikkelin tekijänoikeuksien omistajan lupaa on kielletty. Wikiin liittyvissä ongelmatilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä Gootti.netin ylläpitoon käyttämällä yhteydenottolomaketta.