Gootti.net

Arkistoitu versio, aikaleima: 03.12.2007 20:19. Palataksesi tähän versioon klikkaa ensin "muokkaa sivua" ja sitten tallenna se.

Absintti on väkevä alkoholijuoma, jota valmistetaan rypäle- tai viljaperäisestä alkoholista ja yrteistä, joista tärkeimmät ovat anis, fenkoli ja koiruoho. Se kehitettiin Couvet'ssa Preussissa (nykyistä Sveitsiä). Tarinan mukaan sen keksijä oli ranskalainen tohtori Pierre Ordinaire.


Absintti on yleensä väriltään vaaleanvihertävää (josta lempinimi "vihreä keiju"). Koiruohon ja aniksen lisäksi se sisältää Firenzen fenkolia, iisoppia, melissaa ja roomalaista koiruohoa.

Tislatun absintin alkoholipitoisuus on erittäin korkea (45–72%) johtuen useasta tislauskierroksesta. Absinttia ei juoda raakana vaan se nautitaan erityisen rituaalin säestämänä. Perinteisesti absintti laimennetaan erityisen absinttilusikan päälle asetetun sokeripalan läpi hitaasti kaadetulla tai tiputellulla vedellä, kunnes se on laimennettu noin suhteeseen 3:1–5:1. Laimentamisen aikana veteen liukenemattomat ainesosat erkanevat liuoksesta ja samentavat juoman. Sokerin käyttö on luonnollisesti makuasia, mutta hidas laimentaminen ja hyvin kylmä vesi ovat oleellisia. Vahvaa alkoholia raskaampi kylmä (sokeri)vesi painuu lasin pohjalle absintin alle, vapauttaen anetolin ja eteeriset öljyt. Vihertävänvalkoinen pilvi leviää pyörteillen alhaalta ylöspäin antaen esteettistä nautintoa, jota 1800-luvun taiteilijat ja kirjailijat ylistivät. Koska absintti on tavallaan "drinkkitiiviste", sitä ei ainakaan aromimielessä tarvitse laimentaa muulla kuin vedellä tai käyttää juomasekoituksissa. Aikoinaan toki oli olemassa useita suosittuja drinkkireseptejä, joissa absintti oli ainesosana, mm. Sazerac ja Death In The Afternoon.

Käytettyjen yrttien korkea laatu on ensiarvoisen tärkeää saadun absintin laadun kannalta. Esimerkiksi fenkolin eri lajikkeista vain jotkut ovat soveltuvia, vaikkakin maallikon kannalta varsin samanlaisia.

Ordinarie-laatuja valmistettiin myös lisäämällä erikseen tislattuja absinttiyrttien eteerisiä öljyjä väkevään alkoholiin ilman erillista tislausta. Tämä valmistustapa on myös nykyisin yleinen. Varsinkin eräät nykyiset alkoholipitoisuudeltaan väkevimmät (yli 80%) absinttimerkit ovat näin valmistettuja.

Nykyään absintissa olevan koiruohon määrää on pienennetty sen sisältämän tujonin vuoksi. Tujon on hermomyrkky joka aiheuttaa hallusinaatioita jne. Nykyään saatavassa absintissa ei tujonia niin paljon ole, että siitä tuollaisia vaikutuksia tulisi.

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Gootti.netin uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

© 2006–2014 Gootti.net. Kaikki oikeudet pidätetään. Goottiwikin artikkelien kopioiminen ilman artikkelin tekijänoikeuksien omistajan lupaa on kielletty. Wikiin liittyvissä ongelmatilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä Gootti.netin ylläpitoon käyttämällä yhteydenottolomaketta.